به گزارش شهرآرانیوز، هل ادویهای با طعمی تند و کمی شیرین است که برخی افراد آن را با نعناع مقایسه میکنند. گفتنی است که این ادویه از دانه چندین گیاه در خانواده زنجبیلیان به دست میآید. با وجود آن که منشا اولیه آن هند است، امروزه در سراسر جهان در دسترس عموم قرار دارد و در دستور العملهای غذایی مختلف استفاده میشود.
طبق مطالعات معتبر انجام شده، دانه، روغن و عصاره هل دارای خواص دارویی چشمگیر است و همین موضوع سبب شده تا قرنها در طب سنتی مورد استفاده قرار بگیرد. تمامی نکاتی که در ادامه توضیح داده میشوند، از طریق کتابخانه دیجیتال ساینس دایرکت و مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری آمریکا قابل دسترس هستند.
هل ممکن است برای افرادی که فشار خون بالا دارند مفید باشد. در یک مطالعه، محققان روزانه سه گرم پودر هل را به ۲۰ بزرگسال مبتلا به فشار خون بالا دادند. پس از ۱۲ هفته، سطح فشار خون به طور قابل توجهی به محدوده طبیعی بازگشته بود.
نتایج امیدوار کننده این مطالعه میتواند مربوط به سطوح بالای آنتی اکسیدانها در هل باشد. در واقع، پروفایل آنتی اکسیدانی شرکت کنندگان تا پایان مطالعه ۹۰ درصد افزایش یافته بود. طی پژوهشهای علمی مشخص شده که آنتی اکسیدانها با کاهش فشار خون مرتبط هستند.
محققان همچنین گمان میکنند که این ادویه به دلیل اثر ادرار آوری که دارد هم فشار خون را کاهش میدهد. به این معنی که میتواند دفع ادرار را برای از بین بردن آبی که در بدن تجمع مییابد؛ به عنوان مثال اطراف قلب، افزایش دهد.
در مجموع عصاره هل باعث افزایش ادرار و کاهش فشار خون در موشهای آزمایشگاهی شده است.
ترکیبات موجود در هل ممکن است به مبارزه با سلولهای سرطانی کمک کنند. مطالعات روی موشهای آزمایشگاهی نشان داده است که پودر هل میتواند فعالیت آنزیمهای خاصی را که به مبارزه با سرطان کمک میکنند، افزایش دهد. این ادویه همچنین ممکن است توانایی سلولهای کشنده طبیعی برای حمله به تومورها را افزایش دهد.
در یک مطالعه، محققان دو گروه از موشها را در معرض ترکیبی قرار دادند که منجر به سرطان پوست میشود. به یکی از گروهها روزانه ۵۰۰ میلی گرم هل آسیاب شده به ازای هر کیلوگرم وزن بدن داده شد. پس از ۱۲ هفته، تنها ۲۹ درصد از گروهی که هل مصرف کرده بودند، در مقایسه با بیش از ۹۰ درصد از گروه کنترل، به سرطان مبتلا شدند.
تحقیقات روی سلولهای سرطانی انسان نیز نتایج مشابهی را نشان داده است. طبق یکی از این پژوهش ها، ترکیب خاصی در هل وجود دارد که از تکثیر سلولهای سرطانی دهان در لولههای آزمایش جلوگیری میکند.
هل سرشار از ترکیباتی است که ممکن است به خوبی با التهاب مبارزه کنند. التهاب زمانی رخ میدهد که بدن در معرض یک عامل خارجی قرار بگیرد. با این حال التهاب حاد در بسیاری از موارد ضروری و مفید است، اما التهاب طولانی مدت میتواند منجر به بروز بیماریهای مزمن شود.
آنتی اکسیدانهایی که به وفور در هل یافت میشوند، از سلولها در برابر آسیب محافظت و از بروز التهاب جلوگیری میکنند. یک مطالعه نشان داده که عصاره هل در دوزهای ۵۰ تا ۱۰۰ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در مهار حداقل چهار ترکیب التهابی مختلف در موشها موثر بوده است.
هزاران سال است که هل برای کمک به هضم غذا استفاده میشود. این ترکیب اغلب برای تسکین ناراحتی معده، تهوع و استفراغ با سایر ادویههای دارویی مخلوط میشود.
مهمترین خاصیت هل در راستای رفع مشکلات معده، توانایی احتمالی آن در التیام زخم است. در یک پژوهش معتبر، موشها قبل از قرار گرفتن در معرض دوزهای بالای آسپرین برای القای زخم معده، با عصاره هل و زردچوبه در آب گرم تغذیه شدند. این موشها در مقایسه با موشهایی که فقط آسپرین دریافت کرده بودند، زخمهای محدودتری را نشان دادند.
مطالعه مشابهی روی موشها نشان داد که عصاره هل به تنهایی میتواند به طور کامل از زخم معده جلوگیری کند یا حداقل اندازه زخمها را تا ۵۰ درصد کاهش دهد. در واقع، در دوزهای ۱۲.۵ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، عصاره هل موثرتر از یک داروی رایج ضد زخم بود.
استفاده از هل برای درمان بوی بد دهان و بهبود سلامت دهان یک درمان قدیمی و سنتی است. حتی در برخی از فرهنگها امری معمول است که فرد نفس خود را با خوردن یک غلاف کامل هل بعد از غذا تازه کند.
برخی از شرکتهای تولید کننده آدامس نیز از این ادویه در محصولات خود استفاده میکنند. دلیل اینکه هل میتواند طعمی تازه و نعناعی در دهان ایجاد کند، به احتمال زیاد به توانایی آن در مبارزه با باکتریهای معمول دهان و دندان باز میگردد.
همچنین مطالعهای دیگر نشان داده که عصاره هل در مبارزه با پنج باکتری که میتوانند باعث ایجاد حفرههای دندانی شوند، موثر است. در برخی از لولههای آزمایش، عصارهها از رشد باکتری تا ۲.۰۸ سانتی متر جلوگیری کردند. تحقیقات بیشتر نیز اثبات کرده اند که عصاره هل میتواند تعداد باکتریهای موجود در نمونههای بزاق را تا ۵۴ درصد کاهش دهد.
منبع:عصر ایران